restauratie woonmonument

 

goal:  restauration house
place:   Leuven
time:  now
RESTAURATIE KUNSTENAARSWONING VAN ARCH. WILLY VAN DER MEEREN

Een gezin wordt verliefd op deze bijzondere patiowoning, het meest recente monument van Leuven, en willen ze renoveren om er te gaan wonen.

Architecturaal gezien is de woning vrij goed bewaard gebleven.

Het zwevende karakter en de afwisseling van gesloten schijven metselwerk met open ruimte onder de woning werd teniet gedaan door het bijbouwen van bergingen op het gelijkvloers.  In het atelier werden muren en een badkamer bijgebouwd.  Al deze toevoegingen worden afgebroken om de architecturale promenade van de hall naar de woonkamer, via ‘kloostergang’ naar atelier, in ere te herstellen.

De woning kan grotendeels blijven zoals ze is, maar om ze opnieuw be-woon-baar te maken naar hedendaagse normen, zijn enkele aanpassingen noodzakelijk: badkamer & keuken worden als één nieuw blok in de bestaande contouren geplaatst.

Verder is er bouwfysisch herstel nodig, wordt het buitenschrijnwerk in staal en hout gerestaureerd en voorzien van dubbele beglazing.